Wonen

Er zijn aanbevelingen voor bouwen, verbouwen, verbeteren, isoleren, verwarmen, koelen.

Wat betreft bouwen: er is genoeg bekend over organisch bouwen met een lage ecologische voetafdruk. Wel willen we hier een lans breken voor bouwen in hout. Dat is goed voor het binnenklimaat, goedkoper, herbruikbaar na sloop en legt veel kooldioxide vast voor langere tijd.

Bij verbouw en verbetering van je woning, of dat nu koop of huur is, zou altijd warmte isolatie centraal moeten staan. Dat spaart niet alleen stookkosten, isolatie verhoogt ook je wooncomfort omdat er geen koude vlakken meer zijn waar je het meeste zit. Ook in een huurhuis is isolatie snel terugverdiend, zeker de komende jaren. Ook al is de woning niet van jezelf, als je geen plannen hebt om de eerste jaren te verhuizen levert eenvoudige isolatie van de kamer(s) die je verwarmt meer op dan de kosten.

Van het gas af

Een voorbeeld: tweekamer appartement in Amsterdam, twintiger jaren bouw, gerenoveerd, geen spouwmuren, wel dubbel glas, cv op gas. De bewoner verwarmt alleen de woonkamer. Die heeft hij aan de binnenzijde (ook de koude muur naar de gang) geïsoleerd met polystyreenplaten, afgedekt met zacht triplex en met zo min mogelijk schroeven vastgeschroefd. Zolang het niet vriest kan hij de kamer met 1,2 kW elektrisch op 17-18˚ houden. Op plaatsen waar hij veel zit en in bed heeft hij verwarmingsmatjes van 35-65 W. In de douchecel een 1,6 kW straalkacheltje (15 minuten per dag aan). Een elektrisch 10 liter boilertje in de warmwaterleiding vanuit de cv ketel voorziet douche en keuken van warm water. Nu is hij helemaal van het gas af.