Drijvend huis

Een manier om snel, tegen weinig kosten, een duurzaam en circulair verblijf te realiseren voor bijvoorbeeld jonge woningzoekenden, studenten, zorg- en onderwijsmensen, statushouders, andere vluchtelingen, centraal wonen projecten… Met de mogelijkheid dat de toekomstige bewoners zelf hun huis (af)bouwen. Scheelt kosten en tijd.

Een drijvend huis heeft niet meer ruimte nodig dan de afmetingen van de eerste woonlaag plus bijvoorbeeld een meter rondom. Kan ook minder, bij ronde huizen, die kunnen meedraaien (of wegdraaien als het heet is) met de zon. In een waterbekken, afgedicht met rubber of ferrocement, dat iets dieper is dan de fundatielaag = het drijflichaam.

Het drijflichaam wordt idealiter gemaakt van in een folie gietmal gespoten schuimbeton van de lichtste kwaliteit. Hierop kan een vloerverwarmingsysteem (elektrisch of met water) worden aangebracht, afgewerkt met een dunne cementvloer. Hierop kan een optrek gefabriceerd worden van licht materiaal: isolatie, hout, karton, stro, (gasbeton). Liever materialen die CO2 opslaan dan veroorzaken.

Het is het voordeligst om een ronde woning te bouwen van één woonlaag. Bij uitbreiding van het gezin kan een tweede eenheid aangekoppeld worden. Voorbeelden zijn yurts (gers) uit Siberië. Een ronde woning heeft geen hoeken, maar sectoren. Voor een klein en jong gezin is het niet nodig de ruimte onder te verdelen, dat kan later wel.

Bij situering in oppervlaktewater is verwarming d.m.v. een water/water warmtepomp mogelijk, maar bij een goede isolatie voldoet een elektrisch systeem, zeker als er gebruikt gemaakt wordt van eigen zonnepanelen en een verticale as windturbine op de apex.

Stichting OLA heeft het plan om een voorbeeld woning te realiseren. Er is al een prototype op land. Er is een locatie, er is financiering mogelijk. Nu nog wachten op de bankrekening…