Mijn huurhuis van het gas af

Ik heb de financiële tegemoetkomingen voor hogere energiekosten geïnvesteerd in eenvoudige ingrepen in mijn huis waarmee ik energie kan besparen. Ik had daarvoor geld geleend, dat ik nu in één keer kon aflossen.

Zo heb ik in de woonkamer (de enige ruimte die ik verwarm) de koude muren naar buiten en de gang van binnen geïsoleerd met 2 cm dikke polystyreen platen (van die blauwe) en afgewerkt met mooi gevlamd populieren triplex (snelgroeiend geteeld hout). Kosten: ca 400 euro. Toen kon de thermostaat al omlaag van 22˚ naar 20˚. Het is een koud huis en ik zit de hele dag voor mijn scherm: schrijven, opmaken en uitgeven van boeken en een tijdschrift.

Vervolgens ben ik alleen mijn werkplek elektrisch gaan verwarmen (2000 W 1-2 uur, 1200 W 4-8 uur). Toen kon de knop naar 17˚ (we hadden geen koude winter). Een elektrisch matje (65 W gedurende 2-3 uur voor het slapen gaan) verwarmt mijn bed voor en houdt het droog. In de badkamer een straalkacheltje (1600 W 15 minuten). Ik kookte al op inductie en met een hooikist (mijn bed) en ik heb geen koelkast. De winkel is om de hoek.

Als laatste heb ik onlangs een elektrische boiler van 10 liter in de warmwaterleiding van de cv-ketel geplaatst. Het is een zogenaamde “hotfill” van 500 W (totaal ca 300 euro). In de ketel zit al een druk overstort voor het expanderende warme water. Scheelt ook in watergebruik: nu is er direct warm water, voorheen moest de hele ketel opgewarmd worden en was de eerste 5-6 liter koud.

Toen was ik van het gas af. Hoofdkraan dicht, stekker uit de cv ketel (ook stand-by gebruikt hij stroom!). Ben benieuwd wat het scheelt en hoe het komende winter gaat. Het is een huurhuis, dus ik wil de gasaansluiting (voorlopig) niet laten afsluiten.

Door admin

In mijn werkzame leven was ik het grootste deel van de tijd bezig met onderzoek en ontwikkeling van milieutechnologie. Thans ben ik actief als schrijver van fictie, uitgever en ontwikkelaar van menselijke schaal technieken voor energie en waterbeheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *