Het verkleinen van je ecologische voetafdruk is niet altijd eenvoudig. Afzien van vliegreizen, autorijden, warme huizen, ver weg vakanties en allerlei onnodige maar leuke Chinese gadgets betekent kiezen voor een andere levensstijl. Meer zijn, minder hebben. Hiernaast de gemiddelde ecologische voetafdruk van de wereldbevolking. Earth Overshoot day viel dit jaar weer vroeger: op donderdag 28 juli had de wereldbevolking de jaarproductie 2022 van de aarde opgesoupeerd (NRC 27-7-22). De rest, van 29 juli tot 31 december, is op de pof. Dat wil zeggen, geleend van onze kinderen.
Een kleinere voetafdruk is echt geen armoe lijden. Je kan met hetzelfde comfort en hetzelfde plezier leven. Het enige is dat je alternatieven zoekt voor dingen die eerder zo vanzelfsprekend leken. Dat is niet zo moeilijk. Vraag jezelf af (en zoek het op) hoeveel fossiele brandstoffen, water en ruimte het kost om te doen wat je wilt doen en te krijgen wat je wilt hebben. Nederland staat op nr 25 van de meest consumerende landen. Dat schijnt onder meer te komen doordat de intensieve veehouderij in Nederland zoveel voedingsgewassen uit de (sub)tropen haalt, zoals soja, en de palmolie die tot in pindakaas, margarine en mayonaise wordt toegepast, almede als “groene biobrandstof” in elektriciteits- centrales. Nederland soupeert per jaar 3,6 “aardes” op.
Dagelijkse dingen die veel fossiele brandstoffen vergen en daarmee ook vervuilen, zijn je huishouden (verwarmen en koelen), je auto (ook de huidige elektrische), niet-biologische producten (voedsel en kleding), geïmporteerde leuke dingen en nog wat van die zaken. Misschien helpt het als je minder kamers in je huis verwarmt. De hoge prijs van fossiele brandstoffen zouden we als een zegen kunnen zien: eindelijk een zwaarwegend argument om zuiniger aan te doen!
Stichting OLA wil hiervoor alternatieven aandragen, ontwikkelen en propageren. We gaan het hebben over wonen en werken, bouwen en isoleren, landbouw en voedsel, water en klimaat. Dicht bij huis en voor mensen die ver weg wonen. In deze rubriek zijn het aanbevelingen en kennis, in de rubriek projecten worden daadwerkelijke duurzame ontwikkelingen van techniek en methodiek beschreven.