Inhoud: Schermafbeelding uit statuten, beleidsplan 1-1-2023 tot 31-12-2028, beloningsbeleid, vermogensbeheer.
Beleidsplan Stichting OLA –Organic Living Association– Dit is het beleidsplan voor de periode 1-1-2023 tot 31-12-2028. Nadere uitwerking is te vinden onder Projecten.
Stichting OLA is opgericht 6 augustus 2013 te Leusden en statutair gevestigd te Amsterdam. Handelsregister onder nummer: 58510249 BSN 853070040 Postadres: Herculesstraat 79H, 1076 SE Amsterdam.
Voorzitter: Caroline Verhoeven, Secretaris/penningmeester: Ewout Storm van Leeuwen, Lid van het bestuur: Anna Selderijk
De stichting heeft vanwege het overlijden van een van de oprichters de afgelopen jaren in de mottenballen gelegen, zonder enige activiteit. In 2022 zijn de statuten notarieel aangepast.
1. Statutaire doelstelling
De stichting OLA stelt zich ten doel: het bevorderen van een natuurlijke vorm van leven in verbinding met de Aarde en al haar rijken, zoals daar zijn het minerale rijk, het plantenrijk, het dierenrijk, het mensenrijk, het elementale rijk en de rijken van spiritue|e wezens; daarnaast heeft de stichting tot doel het bevorderen van de wereldvrede en het ondersteunen van culturele uitingen en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a. het bevorderen en doen toepassen van ecologisch verantwoorde technieken en werkwijzen op het gebied van bouwen en wonen, energie, landbouw, waterbeheer, educatie, gezondheid, transport, communicatie en de productie van artefacten in de ruimste zin van het woord;
b. het bevorderen en doen toepassen van vreedzame en doelmatige methoden voor besluitvormingsprocessen en conflictbeheersing;
c. het uitdragen van deze methoden en technieken;
- alle overige aan het doel van de stichting haar ten dienste staande wettige middelen, één en ander in de ruimste zin van het woord.
2. Beleid
Het bestuur heeft voor de volgende onderwerpen een beleid geformuleerd:
- Financiering
- Energie
- Voedsel
- Onderwijs
- Gezondheid en Zorg
- Watermanagement
2.1 Financiering
Voor het entameren en de financiering van onderzoek en ontwikkeling, projecten, aankopen van materialen, het voorzien in basisvoorzieningen op een projectlocatie en al hetgeen de doelstellingen van de stichting bevordert, maakt de stichting gebruik van donaties, legaten, subsidies en inkomsten uit doelstelling gerelateerde activiteiten. Er mag statutair geen geld geleend worden.
Het bestuur heeft een website gemaakt (www.stichtingola.org), waarin enkele projecten worden beschreven waarvoor financiering wordt gezocht:
– Onderzoek en pilot studie naar eenvoudige, niet belastende opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie (korte en lange termijn). Project AutonoomStroom.
Verworven en ontwikkelde kennis wordt op de website gepubliceerd (“open source”).
Er kunnen op verschillende manieren fondsen geworven worden.
- “Crowdfunding”. Via social media worden doelstellingen en concrete plannen bekend gemaakt. Geïnteresseerden kunnen donaties doen:
b) doeldonaties
c) periodieke donaties;
d) eenmalige donaties;
e) legaten.
Verdere financieringsbronnen kunnen zijn:
f) subsidies.
g) verkoop van proefopstellingen en dienstverlening aan derden
2.2 Energie
Vanuit de doelstelling worden onder meer projecten geëntameerd en gefinancierd die de ecologische belasting (“voetafdruk”) door menselijke activiteiten minimaliseren cq tot verrijking van biodiversiteit en schoonheid kunnen leiden.
Een milieubelastende factor is het gebruik van mechanische, elektrische, chemische en thermische energie op basis van fossiele brandstoffen en nucleaire processen.
Op dit terrein wil de stichting projecten in het leven roepen en financieren waarmee duurzame vormen van energie ruimschoots ter beschikking van gebruikers komen te staan. Het gaat hierbij om het verzamelen, converteren, opslaan, transporteren en gebruiken van energie.
Te noemen vallen stromingsbronnen waar bruikbare energie uit opgewekt kan worden: directe en indirecte zonne-energie (elektrisch en thermisch), windenergie (elektrisch en mechanisch), stromend cq deinend water, aardwarmte, biomassa (thermisch, biogas).
Met name op het gebied van opslag van elektrische energie en het gebruik ervan is nog veel te winnen door onderzoek.
2.3 Voedsel
Gezond, gevarieerd en voldoende voedsel is de basis voor een leven in welbevinden.
De stichting wil projecten entameren en financieren waarin het produceren van zulk voedsel weer in handen kan komen van individuele en/of collectieve gebruikers, met name in steden. Te noemen valt verticale tuinbouw, op basis van tuinaarde of hydro-cultuur, zowel kleinschalig (“balkontuinbouw”) als op grotere schaal (“glasgeveltuinbouw”).
Een tweede aspect van gezond voedsel is het toepassen ervan in bepaalde combinaties (“diëten”) ter preventie of curatie van ziekten, aandoeningen en allergieën. De stichting wil projecten entameren en financieren waarin dit aspect onderzocht, ontwikkeld en toegepast wordt.
2.6 Onderwijs
Onderwijs speelt een cruciale rol in hoe mensen met zichzelf, met elkaar en met het milieu omgaan. Onwetendheid is een bron van veel ellende op die gebieden.
De stichting wil projecten entameren en financieren op het gebied van basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hogescholen en permanente educatie.
Het soort onderwijs dat de stichting wil bevorderen kan omschreven worden als levensschool, buitenschool, onderzoekend onderwijs, Sudbury onderwijs, democratic school, aanschouwelijk onderwijs. Onderwijs waarbij vanuit de directe zintuiglijke ervaring (natuurbeleving, cultuurbeleving, artistieke beleving) kennis en vaardigheden worden aangeboden en geoefend.
2.7 Gezondheid en Zorg
Vanuit de ervaring dat veel ziekten, aandoeningen en allergieën verlicht kunnen worden door aandacht, gezond voedsel, oefeningen en lichte therapieën, wil de stichting initiatieven entameren en financieren op het gebied van gezondheid en zorg die uitgaan van een holistische aanpak, waarbij gezocht wordt naar achterliggende oorzaken, welke vervolgens geneutraliseerd worden, niet van buitenaf, maar van binnenuit.
2.8 Watermanagement
In brede zin betreft dit het beheer en gebruik van zoet oppervlaktewater, grondwater en hemelwater, gericht op behoud en verbetering van waterkwantiteit en –kwaliteit.
De stichting wil projecten opzetten en financieren op het gebied van:
a) opvang, gebruik en zuivering van hemelwater;
b) hergebruik van gezuiverd afvalwater;
c) onttrekking en suppletie van grondwater ten behoeve van agrarische bevloeiing, huishoudelijk gebruik, industrieel gebruik, voor viskwekerijen, voor koeling cq verwarming en wat dies meer zij, op wijzen die de kwantiteit en kwaliteit van grondwater niet nadelig beïnvloeden, cq tot herstel leiden van in het verleden aangebrachte schade;
d) zuivering van afvalwaterstromen tot herbruikbare grondstoffen;
e) het verhogen van luchtvochtigheid waar die te laag is of wordt als gevolg van klimaatverandering, ontbossing, verstedelijking of wat dies meer zij.
Beloningsbeleid en vermogensbeheer
De stichting werkt uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers. Er worden geen onkostenvergoedingen verstrekt noch beloningen in natura. Naast het (onbetaalde) bestuur zijn geen functionarissen werkzaam.
Er is geen vermogen in de stichting. Alle donaties dienen direct voor de aanschaf van goederen t.b.v. de projecten en bestrijding van onvermijdelijke algemene kosten zoals bankkosten (zie jaarverslagen 2023 en 2024 onder Contact).
Mochten er in de toekomst vermogensbestanddelen worden gedoneerd, bijvoorbeeld in de vorm van legaten, zal het bestuur een beheersplan opstellen dat notarieel bekrachtigd zal worden.